kawa arabica mielona

Zwykło się sądzić, że jeżeli dobra kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Dlaczego tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma gruntownie przeróżne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle analogiczne, to jednakże się różnią.
Arabica Meksyk
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie prawie przez cały rok oraz kocha ciepło, wskutek tego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Mimo to co istotne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją integrować z aromatami, w następstwie tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dokładnie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.